INSTAGRAM

tiistai 23. tammikuuta 2018

VINKKEJÄ LEVILLE

XOXO SS & SN

Ennen Lappiin lähtöämme (ja myöskin siellä ollessa) oli hakukoneet kovassa käytössä, kun yritettiin löytää vinkkejä vuodenvaihteen viettoon, mutta myös tietoa Levin tapahtumista ja tekemisistä. Päätettiinkin koota ja jakaa teille meidän henkilökohtaiset tipsit parhaan tunnelman ja kokemuksen saamiseksi.


Alkuun kannattaa toki miettiä menotapa ja majoitus. Meillä oli mökki valmiina, mutta kulkuneuvoa pohdittiin yhden illan verran. Lentokoneella, autolla ja junalla pääsee perille toki melko vaivattomasti, mutta me oltiin reissuidean kanssa tosiaan sen verran myöhässä, että hinnat huiteli jo pilvissä. Onneksemme bongattiin OnniBussi, joka liikennöi Turusta aina Oulun vaihdon kautta Leville saakka. Yö bussissa sujui yllättävän mukavasti ja sitä voisi verrata melkeimpä autolla menemiseen sillä erotuksella, että kenenkään ei tarvinnut ajaa. Matka meni pitkälti nukkuessa ja taukojakin pidettiin muutama. Bussimatkustus kustansi alle 80e edestakas per naama, joten tätä vaihtoehtoa kannattaa ehdottomasti harkita.

Me päätettiin heti alkuun, että hankitaan Skibus-kortit, sillä lompakko ei olisi kestänyt pelkällä taxilla kuljeskelua. Melkein 4km keskustaan tuntui liian pitkältä monesti päivässä käveltäväksi, varsinkin kun sukset ja lauta toivat lisäpainoa aika reippaasti. Kertamaksu bussilla on 4€, mutta järkevämpää tietenkin on hankkia lippu useammaksi päiväksi hissilipputoimistoista, joita löytyy useammasta eri paikasta. Hissilipun yhteydessä ostettuna bussilipusta pulittaa 3€/päivä. Eli tosi hyvissä hinnoissa liikutaan, varsinkin kun bussien reitit kulkee niin laajalla alueella ja pysäkkejä on tiuhaan.

Hissilippujen kohdalla sovellettiin hieman päivien kanssa, sillä haluttiin rinteeseen ekana päivänä, mutta Uudenvuoden päivä taas piti pyhittää vapaaksi. Sitä seuraavana päivänä taas vietettiin S`n synttäreitä, joten taukopäiviä riitti. Päädyttiin ensin yhdeksi päiväksi mäkeen ja myöhemmin napattiin kolme lisäpäivää reissumme loppuun. Oltiin siis neljä päivää laskemassa ja yhteensä nämä meiltä kustansi 317€ eli 158,50€ yhdeltä. Eihän toi mitään halpaan lystiä ole, mutta ehdottomasti koko rahan arvoista! KeyCard kortit löytyivät omasta takaa, mutta niitä saa myös lippupisteiltä hintaan 7€ kappaleelta.


Ruokailun toteuttamiseen on useampia vaihtoehtoja, sillä Levin alueelta löytyy niin suuremmat kaupat kuin kattava valikoima ravintoloitakin. Me yövyttiin mökissä, joten ruoan laittaminen itse tuntui kaikkein parhaalta ratkaisulta. Käytiin ekana päivänä tekemässä ruokaostoksia kahden kassillisen verran ja ne riittivät aina viimeiselle päivälle saakka. Rinnepäivinä piipahdettiin toki pari kertaa rinneravintoloissa syömässä tai kahvilla, mutta pitkälti mentiin sielläkin omien eväiden voimin. Parasta oli käydä kodassa lämmittelemässä, kaivaa repusta makkarat ja juoda termarista minttukaakaota. Siitä siis lämmin suositus kaikille, ei tarvitse jonottaa täpötäysissä ravintoloissa ja noiden voimalla pärjää hyvin iltaan saakka mökille. Viimeisenä päivänä käytiin testaamassa ravintola Colorado ja se osoittautui ihan kelpopaikaksi myöskin.

Viikon vauhdikkain päivä vietettiin ehdottomasti tammikuun toisena päivänä. Päästiin meinaan moottorikelkka safarille mukaan hurjastelemaan aina Ylläksen Snow Villageen asti. Kilometrejä mittariin kertyi huimat 90 ja ajokin kesti noin neljä tuntia edestakaisin. Ihanan lämmin Enonveneen väki otti meidät avosylein vastaan ja kaikki kiitos kuuluukin heidän asiantuntevalle poppoolleen. Saatiin kokea unohtumaton (ja rankka) elämys heidän kelkassaan. Moottorikelkkailu oli sata kertaa raskaampaa mitä osattiin ikinä odottaa. Meidän koko kropassa tuntui vielä parin päivän jälkeen :-D No kidding! Toisaalta ryhmällämme oli tosi kova vauhti koko ajon, eikä reitiltä puuttunut pomppuja. Mutta saatiinpahan ainakin kroppa koville. Suuret suositukset noille ajoille lähtee kyllä meiltä, sillä upeita maisemia ja vauhdikasta menoa, voiko enempää enää toivoa?


No mitenkäs jos lähtee ihan kahdestaan kaverin kanssa niin kuin me, niin tutustuuko siellä helposti muihin? Voi kyllä. Kannattaa hyödyntää kaikkia sosiaalisia medioita ja muita yhteisöjä, sillä uusia tuttavuuksia saa tehtyä missä vain. Mekin mentiin sillä asenteella, että kahdestaan on parasta lähteä, koska silloin on niin paljon helpompaa lyöttäytyä muiden seuraan, kun ei vietä koko lomaa samassa seurassa mökissä! Mekin tutustuttiin esimerkiksi ihmisiin, joihin ollaan edelleen yhteydessä ja nähdään vaikka eri kaupungeissa asutaankin. Eli kannattaa vaan rohkeasti jutella ja sosiaalistua aina kun siihen on mahdollisuus. Toinen perus vinkki Lappiin lähtiessä on paksut vaatteet. Pakkaa paljon lämpimiä neuleita ja kerrospukeutumiseen sopivia vaatteita. Hyvät kävelyyn, mutta myös lämpimät kengät ovat ehdottomasti kaiken a ja o. Se me huomattiin niin pulkkamäessä kuin bussipysäkille monta kertaa päivässä käveltäessä. Ei siis kannata niitä korkeimpia korkoja tai tennareita raahata noihin pakkasiin. Lapin maisemat ovat ihanat ikuistettaviksi, mutta jätä kännykkä pois edes hetkeksi ja keskity aidosti, rentoudu mökissä tai ihanassa ulkoilmassa, siitä kannattaa nimittäin ottaa kaikki irti! 

No Comments Yet, Leave Yours!