INSTAGRAM

sunnuntai 31. elokuuta 2014

HIGH SCHOOLIN JA SUOMIKOULUN EROT

Näitä eroja Suomalaisen koulun ja High schoolin väliltä tuntuu löytyvän ihan joka nurkan takaa, joten päätin pyhittää niille ihan oman postauksensa. Koko muu amerikkalainen elämä onkin sitten asia erikseen ja saankin mitä luultavammin part kakkosen näille vielä tulevaisuudessa. Ajattelin myös ottaa teidät ihan perus ruokakauppaan mukaan, kun sitäkin joku pyysi. Itse asiaan nyt kuitenkin..

En halua nyt hirveesti yleistää, koska toki kouluillakin on eroja. Tai ehkä mä kuitenkin ihan vähän haluun.. Jos ootte itse käynyt High schoolia koskaan, niin kertokaa ihmeessä onko samoja juttuja tai oonko jopa unohtanut tästä listasta jotain (ihan varmasti olen!!)
Ihan ensinäkin koulujen koot on iha toista luokka kun kotisuomessa.. meidän koulussa on 1600 oppilasta ja ykskin kerto että hänen vanhassa high schoolissaan oli sellaset 2500 henkeä.. että siinä onkin sitten tyyliin Turun kaikki nuoret yhteen laskettuna. Ainakin melkeen. Opettajat on täällä ihan törkeen mukavia ja ne juttelee ja välittää ihan tosissaan, tai niin ainakin mun kaikki opettajat tähän mennessä. 
Sitten on nä perus Hall pasit mistä kuulee joka vaihtariblogista. Se on vissiin joku turvallisuus systeemi että jos sä lähet ulos luokasta oli syy mikä tahansa (meet kirjastoon, officeen tai vessaan..)  niin tarviit lapun missä lukee opettajan nimi, luokka, aika ja allekirjotus. Turvatoimet on muutenkin viety ihan äärimmilleen, meillä on vartijoita, siis sellasia ihan univormuihin pukeutuneita jotka kuljeskelee pitkin käytäviä ja varsinkin ovien läheisyydessä. Oon myös huomannut että opettajia kököttää pöydän takana kaikkien ulko-ovien edessä aina ruokatuntisin ettei kukaan pääse livistämään... Ja 30min ruokatunnithan tosiaan on melkeimpä ainut tauko  koko päivänä, sillä siirtymää 90 min kestävien tuntien jälkeen on viis minuuttia ja siinä ajassa ei yleensä ehdi edes käydä vessassa varsinkaan jos pitää puikkelehtia sen ihmispaljouden läpi rakennuksen toiselta puolelta toiselle puolelle. 
Meillä on myös tosi monipuolinen valikoima tunteja ja mulla on esim Travel & Turismia (Jossa pidin just ekan esitelmän!!), fashion & designiä, piirrustustunti, usa hissaa, bilsaa, enkkua ja liikkaa. Ja oon valinnu sellasen liikan missä me tehdään joka päivä salilla ja kohotetaan kuntoa juoksemalla ja kolmen viikon välein on testit niin huomataan miten ollaan kehitytty. Tunnit on jaettu kahteen päivään, neljä kummallakin. Sitten niitä päiviä vaan vuorotellaan koko vuoden ympäri, eli meillä on A ja B päivät. Kirjoja ei oteta melkein missään aineessa kotiin ja meillä on vaan hirveesti kansioita ja vihkoja. Tuntuu ettei kellään oo edes penaalia, vaan irtonaisia kyniä mukana. Ja reput, niitä on ihan kaikilla!
Hall pasiin liittyen noi vessat... Niistä sormenpään kokosista raoista näkyy aika helposti sisään jos joku on innokas tiirailemaan, ja muutenkin kaikki ovet siellä.. Aukee ihan väärään suuntaan! Okei ei kaikki, mutta liian usein oon työntämässä ku viimeistä päivää kunnes tajuun että se pitää vetää. Niin mikä turvallisuus? Kyllä meille on kerrottu mitä pitää tehdä jos joku hyökkää kouluun tai tulee joku terroristi-isku, mutta ovet aukee ihan väärään suuntaan. 
kouluruoka ansaitsee myös ihan oman mainintansa. Pizzaa, nugetteja, hamppareita, missä kaikki vihreä ja terveellinen? No löytyyhän sitä, mutta useimmiten juurikin roskiksen pohjalta kun ei kukaan sitä syö. Tähän asti oon oottanu joka päivä eväät mukaan. Meiän koulussa on joku pizzatiski ja ruokalassa kulkee aina pari työntekijää sellasten roskatynnyreiden kanssa keräämässä oppilaitten tarjottimia ja tähteitä ettei niiden tarvitse poiketa sitä paria metriä kävellessään ulos ruokalasta.. Ja ruokaan liittyen, tuntuu kun nä söis kokoajan. Ihmisillä on sellasia pieniä läpinäkyviä muovipusseja mukanaan missä ne kantaa sipisipussejaan, energiajuomiaan ja muita snackseja sitten ne rapistelee niitä tunnilla. Ja kun joku sen tekee niin siinä on sitten sellanen lauma oppilaita ympärillä kun meillä Suomessa purkkapussia avatessa, kyl te tiiätte. 
Täällä loppuu kaikilla koulu joka päivä 15.15, siis aivan kaikilla ja alkaa samaan aikaan 8.20. Tunnin lopussa oppilaat kerääntyy luokan oven eteen ja sen saa avata vasta kun kello pärähtää soimaan. Jos ootte kattonu mitään amerikkalaisa koululeffoja ni tiiätte kun alkaa kesäloma, kello soi ja kaikki ryntää kiljuen ulos ku päättömät kanat. Ne tekee sen täällä joka tunnin jälkeen, enkä edes liiottele. Ja mä tunnun ihan tosissaan olevan kun päätön kana täällä, en oo vieläkään oppinu niitä sokkeloita. Ei sillä, ei moni muukaan näköjään. Käytävillä ei tiedä pitäiskö mennä oikeelta, vasemmalta vai läpi, ni kaikki jää odottamaan ja tukkimaan tietä. Ja se melu.. Kaikki puhuu, eikä melun takia kuule kaveriaan joten ne rupee puhumaan vielä kovempaa ja siinä onkin sitten melu samaa tasoa kun jossain david guetan keikalla. 
Ihmiset on ihan super mukavia, joku voi ihan yhtäkkiä tulla kehumaan vaikkapa jotain vaatekappaletta (Tai niinkin outoa kun kulmakarvojen muotoa) ja sit ku ne kuulee mun aksentin niin siitäpä vasta lähteekin innokas kysely mun taustoista ja uus tuttu tehty. Ja tosiaankin tuttu, todellisten ystäväsuhteitten luominen onkin vähän hitaampaa. 
Niin ja dress code.. Ei shortseja/hameita jotka ylttää yli sormenpäitten kun kädet on suorana (Vois leikata kädet irti niin sais tulla alasti kouluun), ei legginssejä lyhyillä paidoilla, housuja ei saa roikotta, olkapäät, vatsa tai selkä ei saa näkyä, ei yöpukuja kouluun, ei liian isoja vaatteita, ei mitään missä on minkäänlaisia viittauksia aseisiin tai seksuaalisuuteen, ei hattuja, eikä aurinkolaseja ja lista jatkuu loputtomiin.. Siitä johtuukin varmaan se että ihmiset käyttää tosi paljon ihan perus t-paitoja joissa on joko koulun nimi ja logo, wildcatsin tai uk'n fanipaitoja tai kentucky-paitoja. Haha, miettikää vaikka jos suomessa joka toisella vastaantulevalla ois Suomi- paidat päällä, niimpä. 

Saimpas tästä aiheesta oikeen kunnon novellin kasaan ja jotain jäi ihan varmasti puuttumaan.. Ihanaa viikonloppua sinne!

XOXO SS

8 kommenttia:

 1. :DD voi,rankalta kuulostaa :o meijän koulussa on n.400 oppilasta joten en varmaan high schoolia ees haluis kokeilla.. :P ja tuo ruoka kuulostaa jo oksettavalta jos niitä söis joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, vähän erilaista vaan! Ihan kokeilemisen arvonen juttu tä kyllä on. :) Ja joo tuo ruoka.. yöh.

   Poista
 2. oii toi on nii mielenkiintosta :D ja todellakin haluun tietää millasia ne perus ruokakaupat on ja muutenkin et millasta ruokaa te siellä syötte kotona, ja lemppari herkkuja kanssa!

  VastaaPoista
 3. Voi että kiitos ehodutuksesta ja kommentista<3 Voisinkin tehdä postausta siitä mitä täällä tulee syötyä kun se kuitenkin poikkee suomiruuasta sen verran!

  VastaaPoista
 4. Ootko siis vaihto oppilaana vai miks asut siellä?:) Kiva blogi taidan jäädä seurailemaan!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan perheen kanssa vanhempien työn takia. :) Ihana kuulla!

   Poista
 5. Ihana tämmönen postaus! Voisit, ehkä vähän kiinnittää huomiota selkeään kirjoitukseen. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista. Kirjoitetaan omalla tyylillä ja mahdollisimman selkeästi, palaute vastaanotettu kuitenkin. :)

  VastaaPoista